V Tatrách sa lavínové nebezpečenstvo mierne vystupňovalo

16.12.2012 Liptovský Mikuláš

Demänovská Dolina 16. decembra (TASR) – Vo vysokohorskom teréne Tatier sa vplyvom sneženia sprevádzaného silným vetrom vytvorilo mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Fatrách trvá malé, 1. stupeň. TASR o tom informoval Jozef Richnavský, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Najnebezpečnejšie sú severne orientované svahy a žľaby s väčšou vrstvou vetrom naviateho nového snehu. Môžu sa tam nachádzať nestabilné snehové útvary, dosky, vankúše či preveje. Príčinou nechceného uvoľnenia lavíny sa môže stať prílišné dodatočné zaťaženie lokálne iba mierne spevnenej snehovej pokrývky.

Dnes ráno bolo na horách zamračené a hmlisto. Oblačnosť sa postupne zmenšovala. Teplota vzduchu sa pohybovala od -8 do 0 stupňov Celzia. Vietor sa výrazne utíšil. Vo vyšších polohách fúkal mierny, v nárazoch rýchlosťou do 30 km/h. Počas posledných 24 h pripadlo od poprašku do 15 cm snehu. Oteplenie usádza snehovú pokrývku, ktorej výška môže v terénnych nerovnostiach presahovať 100 cm.
 

Vyberte región